Olča Vodová

Hospůdka Na planetě Svět se drží na hladině

20. 07. 2015 16:13:12
Lodě s uprchlíky jsou viditelnější. Názory obyčejných i neobyčejných lidí se drží na hladině viditelnosti. Za alespoň podlištu iDNES.cz, na které je viditelný i místní blog, jsem ráda, rozhodně přijatelnější varianta než v roletě.

I když by si návrat na hlavní lištu blog.iDNES.cz zasloužil.

Žadatel o azyl je osoba cizí státní příslušnosti či osoba bez státní příslušnosti (bezdomovec ve smyslu mezinárodního práva), která si podala žádost o udělení azylu.

Stěhování národů, jejich přemisťování do zemí s diametrálně odlišnými zvyklostmi a náboženstvími vyžaduje informovanost a sdělování si názorů.

A rozhodně pohled do historie, která se ve spirále opakuje. Neznalost probouzí nejistotu až strach a současně neschopnost racionálního úsudku obyvatel zemí, kam uprchlíci směřují.

Azyl je ochranný pobyt, právní ochrana uprchlého cizince (uprchlíka), který ve státě, jehož je státním občanem nebo kde bydlel, pokud jde o osobu bez státní příslušnosti, má opodstatněné obavy z pronásledování, z rasových, náboženských nebo národnostních důvodů, kvůli zastávání určitých politických názorů nebo příslušnosti k určité sociální skupině a vzhledem k těmto obavám se nechce nebo nemůže vrátit zpět do svého domovského státu.

Když mi moje známá před pár lety poslala dotazník ohledně islámu k její seminární práci, tehda jsem podle odpovědí patřila k těm, kterým nevadí tato kultura, považuje ji za nenebezpečnou, ale případný soused s tímto vyznáním již tehda by ve mne vzbuzoval silné obavy. Příliš jsem se o toto téma nezajímala, byla to záležitost, která se mne nedotýkala a jevila se mi přechodnou.

Ale vlny se zvedají a toto téma se začíná opakovaně stále v kratších a kratších intervalech dotýkat nás všech.

Mlátím zde slámu, ale ne zbytečně.

Fotografie studentů, mladých žen, které nesou na demonstraci souhlasný transparent jakoby polovičatě, naivně, neznale. Hesla jsou hesla, ale neobsahují v sobě obě strany mince. A tak demonstrace v sobě skrývá i hlubší nebezpečí.

Azylant je cizinec, který obdržel povolení k pobytu, trvalý pobyt, v hostitelské zemi. Po pěti letech, někdy i dříve, může požádat o české občanství.

Desítky let řešíme otázku rómského etnika, jak jednoduchým, nevinným, neškodným, asimilovaným problémem se začíná dnes jevit.

Jedna strana mince je pomoci, a pomoc nelze z čistě lidského hlediska, empatie, pocitu, neposkytnout.

Druhá strana mince je, jak pomoci. Vytvořit azylové tábory v evropských zemích, tedy i u nás, nebo v zemích blízkých vyznáním vyznání uprchlíků, tj. povětšinou mimo Evropu?

Uprchlík - žadatel o azyl - azylant to není nemovitý bezdomovec, je to člověk, který je ohrožen v rodné zemi na životě, opustil svoji vlast a s ní vše, co mu tam patřilo, vše, co se k němu vázalo, včetně přátel, rodiny a hledá si dočasně nebo trvale nový domov.

http://zpravy.idnes.cz/hoaxy-o-muslimech-a-uprchlicich-d3t-/domaci.aspx?c=A150720_091403_domaci_zt

Autor: Olča Vodová | karma: 7.47 | přečteno: 317 ×
Poslední články autora